Tiub titanium adalah ringan, tinggi dalam kekuatan dan unggul dalam sifat mekanikal. Ia digunakan secara meluas dalam peralatan pertukaran haba, seperti penukar haba tiang dan tiub, gegelung dan penukar haba tiub, penukar haba tiub serpentin, kondenser, penyejat dan paip penghantaran.
Paip titanium yang lancar dibuat oleh proses penyemperitan, dan paip titanium yang dikimpal dikimpal selepas lembaran digulung.
Secara umumnya, tiub titanium lancar mempunyai ketebalan dinding yang lebih kecil dan berkaliber yang lebih kecil.

Tiub titanium mempunyai ciri-ciri berikut:

1. tiub titanium lancar, tiub titanium. Keamatan yang tinggi. Aloi titanium mempunyai kekuatan tinggi, kekuatan tegangannya ialah 686-1176MPa, dan ketumpatannya hanya kira-kira 60% daripada keluli, jadi kekuatan khususnya sangat tinggi.

2. tiub titanium lancar mempunyai kekerasan yang lebih tinggi. Kekerasan HRC aloi titanium (keadaan anil) adalah 32-38.

3. tiub titanium lancar mempunyai modulus anjal rendah. Aloi titanium (anil) mempunyai modulus anjal sebanyak 1.078 × 10 hingga 1.176 × 10 MPa, iaitu separuh daripada keluli dan keluli tahan karat.
Piawaian eksekutif: ASTM B338, ASTM B338 B861
Tiub titanium lancar:
Diameter: O.D 6-108mm
Ketebalan dinding: 0.5-8mm
Panjang: sehingga 15000mm

4. Prestasi suhu tinggi dan rendah yang sangat baik. Pada suhu tinggi, tiub titanium yang lancar masih dapat mengekalkan sifat mekanik yang baik. Rintangan haba mereka jauh lebih tinggi daripada aloi aluminium, dan pelbagai suhu operasi mereka luas. Pada masa ini, suhu kerja tahan panas titanium tahan panas boleh mencapai 550-600 ° C. Pada suhu rendah, kekuatan aloi titanium meningkat daripada suhu biasa, dan ia mempunyai kekuatan yang baik. Aloi titanium suhu rendah masih boleh mengekalkan keliatan yang baik pada -253 ℃.

5. tiub titanium lancar mempunyai rintangan kakisan yang kuat. Di udara di bawah 550 ℃, titanium dengan cepat akan membentuk filem titanium oksida yang tipis dan padat. Oleh itu, rintangan kakisannya lebih baik daripada kebanyakan keluli tahan karat dalam media pengoksidaan seperti udara, air laut, asid nitrik dan asid sulfurik, dan alkali yang kuat.